stem logo new

 

GIP 7BFL

Dit schooljaar kregen we de opdracht om een samengestelde lasoefening te maken uit staal met platen van 12 mm dik.

Deze samengestelde lasoefening bestaat uit de 3 meest voorkomende lasprocessen (elektrode, tig en halfautomaat).De samengestelde lasoefening moest natuurlijk goed gelast worden, want wanneer onze GIP klaar is zullen we het stuk opvullen met water en er een druk opzetten van maximaal 30 bar.

 Pieter Berteloot

 

In mijn laatste jaar fotolassen kregen we de opdracht om een samengestelde lasproef te lassen. Dit houdt in dat we een gesloten blok lassen met diverse lasposities en lasprocessen. Op het einde van het jaar vullen we onze samengestelde lasproef met water en zetten we die onder een druk van 30 bar, om te controleren of alle naden goed dichtgelast zijn.
Naast dit stuk hebben we ook  nog een aluminium en inox GIP stuk. Het aluminium en inox GIP stuk zijn een locomotief en een robot. Bij dit stuk is het belangrijk dat we het zo mooi mogelijk lassen, zodat er weinig nabewerking nodig is.

Gregory Bonaventure

 

Als GIP maak ik een  samengesteld stuk dat opgelast wordt  onder verschillende posities en met behulp van verschillende lasprocessen. Daarnaast hebben we ook  2 kleinere GIP’s gemaakt: één van inox en één aluminium.
Wanneer ons stuk klaar is wordt het getest met waterdruk om na te gaan of alle hoeken perfect gelast zijn.
Ook krijgen we de kans om proefstukken te lassen die daarna worden gecontroleerd door de RX-mobiel van de VDAB uit Ieper.

Ian Catteeu

 

Ik heb een samengesteld stuk gemaakt waarbij de meeste lasposities aan bod kwamen. Ik heb problemen gehad bij sommige lasposities om op te lassen. Ik heb meer moeten oefenen op die soorten lasposities om ze te kunnen lassen op mijn stuk. Om te controleren of mijn stuk goed gelast is, doen we op het einde van het jaar de drukproef waarbij we water onder een druk van 30 bar doorheen ons stuk laten lopen.

Glenn Delva

 

Mijn geïntegreerde proef is een samengesteld stuk waarbij we alle lasposities op 1 stuk lassen. Er zijn enkele kleine problemen geweest. Terwijl we aan het lassen waren braken er hechtpunten door een te grote warmte inbreng in het stuk. We konden dit snel oplossen door meerdere hechtpunten te gebruiken. Op het einde van het jaar wordt onze GIP gevuld met water en onderdruk gestoken om te zien waar er foutjes zitten. Daarnaast kregen we dit jaar ook de kans om lascertificaten te behalen, met behulp van de RX-mobiel.

Arno Luchie

 

Dit jaar was de opdracht om een samengesteld stuk te maken. Dit stuk bestaat uit verschillende lasposities gelast met verschillende lasprocessen. Tijdens het maken heb ik wel een probleem gehad met stukken die niet in elkaar pasten. Om dat probleem op te lossen heb ik enkele stukken zodanig aangepast dat ze wel in elkaar pasten. Nadat het stuk is opgelast hebben we het stuk getest om na te gaan of het stuk wel volledig waterdicht is. 

Jens Rosseel

 

7bfl totale kla...
7bfl totale klas samengestelde lasoefeningen-999 7bfl totale klas samengestelde lasoefeningen-999