stem logo new

 

 

GIP 7BIE

Als eindwerk heb ik dit jaar voor de jackpot gekozen.Van zodra er een muntje in de jackpot wordt geworpen zal de hendel bediend kunnen worden.

Hierdoor beginnen de 3 rolletjes te draaien en na verloop van tijd stoppen ze in volgorde van rechts naar links.Na enkele keren niets gewonnen te hebben zullen de rolletjes 3 keer ‘BAR’ aantonen.Hierbij zal een winnend geluid afgaan en zullen LED’s beginnen knipperen.Hierbij zal ook het ingeworpen geld in een gleuf terechtkomen.Dan wordt het programma gereset en kan het proces opnieuw beginnen.
De meeste problemen heb ik ondervonden bij de constructie van de rolletjes en het mechanisch gedeelte dat in mijn eindwerk zit zoals het systeem voor het inwerpen en uitwerpen van de munten.Ook bij het programmeren heb ik enkele problemen ondervonden maar door te blijven proberen is alles goed afgelopen.

 

Jeffrey Liard

liard j 7bie-99...
liard j 7bie-999 liard j 7bie-999

Ik maakte dit jaar als eindwerk de automatische poort. De bedoeling hiervan is dat wanneer men op de knop drukt, de poort opent of sluit. De poort kan ook vanop afstand bediend worden door een RF-zender. Maar ook door 2 sensoren die detecteren of er zich een voertuig voor of achter de poort bevindt.
Er waren enkele problemen met het synchroon sluiten van de poort maar dit is inmiddels opgelost.

Steven Rooze

rooze s 7bie-99...
rooze s 7bie-999 rooze s 7bie-999

  

Als GIP voor het 7e jaar maak ik de Coca-Cola-automaat. Dit is een originele automaat die ik op school geleverd kreeg door Coca-Cola Enterprises. Ik had de automaat eerst getest om te zien hoe alles werkt. Al snel zag ik dat de sturing zeer ingewikkeld is. Na alles uitgemeten en bekeken te hebben, ben ik zelf begonnen met het maken van een sturingsprint. Daarbij heb ik enkele problemen ervaren. Nu werkt alles terug zoals het origineel zou moeten werken.

Axel Sennesael

sennesael a 7bi...
sennesael a 7bie-999 sennesael a 7bie-999

Dit schooljaar heb ik de opdracht gekozen om een ophaalbrug te maken. De bedoeling is om de brug volledig automatisch te laten gaan als men op de drukknop duwt. Als de brug omhoog gaat, dan springen de verkeerslichten op rood en zakken de slagbomen. Hierbij gaat een belsignaal. Als de slagbomen volledig gezakt zijn, gaat de brug omhoog en springen de bootlichten op groen. Deze werking gaat omgekeerd bij het naar beneden gaan. Ik heb problemen gehad om mijn brug soepel te laten bewegen.

Niels Swartelé

swartel n 7bie-...
swartel n 7bie-999 swartel n 7bie-999

Ik maak dit jaar een M&M sorteerder die M&M’s per kleur sorteert. Het gaat hier om M&M’s zonder nootjes of koekjes. Bij het maken van deze GIP heb ik wel een paar problemen ondervonden. Ik heb zelf een sensor moeten maken die mijn arm detecteert. De arm dient om de M&M’s naar het juiste gaatje verplaatsen. Een bijkomend probleem was dat de sensor en de positie op de arm zeer nauwkeurig moesten zijn. Maar met behulp van leerkrachten en wat info is dit allemaal opgelost.

Sergei Swinnen

swinnen s 7bie-...
swinnen s 7bie-999 swinnen s 7bie-999

Als eindwerk maak ik een miniatuurversie van een serre met verwarming en koeling. Ik heb twee stappenmotoren gebruikt om mijn raampjes te openen en te sluiten. Bij die raampjes horen er ook 2 ventilatoren. Ik heb een cilindervormige verwarming in mijn serre staan. Mijn GIP werkt volledig automatisch door mijn PLC en mijn display die de temperatuur aangeeft.
Ik heb enkele moeilijkheden gehad bij het programeren van mijn GIP.

Mike Verhamme

verhamme m 7bie...
verhamme m 7bie-999 verhamme m 7bie-999

Als eindwerk maak ik de Lego-arm. De bedoeling is dat de arm legoblokjes van de ene kant naar de andere kant plaatst. Aan de linkerkant bevindt zich een schijf die de blokjes klaarlegt zodat de arm die kan grijpen. Aan de rechterkant is er een plateau waar de arm de blokjes stapelt. De arm kan handmatig bediend worden. Ik ben vanaf dag één begonnen met de houten constructie van mijn eindwerk, direct daarna heb ik alle elektrische componenten geplaatst en heb ik de kast bedraad. Daarna heb ik me gefocust op het programmeren van de PLC. Het is pas nadat mijn eindwerk afgewerkt was dat er problemen opdoken. Een sensor die het begeeft, een aansluiting die loskomt. Deze problemen wist ik snel op te lossen. Het grootste probleem was dat mijn arm niet hoog genoeg kon grijpen om zoveel blokjes op elkaar te stapelen.

Brian vijt

vijt b 7 bie-99...
vijt b 7 bie-999 vijt b 7 bie-999