stem logo new

Opleiding hernieuwbare energie

Op vrijdag 4 maart gingen we met de klas 6EI naar Greenbridge Oostende.Daar konden we een opleiding volgen over groene energie aangeboden door het RTC West- Vlaanderen.


Het eerste item dat aan bod kwam was zonnepanelen. Het werkingsprincipe van een zonnepaneel werd uitgelegd. We kregen ook de verschillende soorten zonnepanelen te zien. Het verschil in zonnepanelen komt o.a. door het uitzicht & design, het op te wekken vermogen en het gewicht. Aan de hand van een proef zagen we hoeveel vermogen een zonnepaneel kon opwekken. We kwamen ook te weten hoeveel vermogen we verloren per zonnecel, indien we met "schaduw" te maken kregen.
Het tweede item dat aan bod kwam was windenergie. We kregen te horen welke soort windturbines er bestonden. We leerden eveneens hoeveel fans een windmolen kan hebben. We kwamen tot de verbazingwekkende vaststelling dat het aantal er niet toe doet bij het opwekken van energie. We kunnen evengoed een windmolen gebruiken met 1 fan, we wekken evenveel vermogen op als met 3 fans. We kwamen te weten hoe een windmolen moet gesynchroniseerd worden op het net. Om de energie van een wind op ons net te plaatsen hebben een synchronisatiemodule nodig. Dit betekent dat de energie die we op het net plaatsen dezelfde frequentie, dezelfde spanningswaarde en dezelfde fasevolgorde moet hebben als het net. Aan de hand van een proefopstelling werd ons getoond hoe we dit in de praktijk kunnen doen.
Als laatste item leerden we over warmtepompen. We kwamen tot de vaststelling dat we allemaal thuis een warmtepomp hebben, namelijk onze diepvries of koelkast. Een warmtepomp werkt net omgekeerd! We zagen ook de reusachtige warmtepompinstallatie van Greenbridge. We leerden dat de terugverdientijd van een warmtepomp ongeveer 15 a 20 jaar bedraagt.
Na een leerrijke en interessante voormiddag keerden we terug naar school.
Kristof Huysentruyt en de leerlingen van 6EI.

 

gb-1
gb-1 gb-1
gb-2
gb-2 gb-2
gb-3
gb-3 gb-3
gb-4
gb-4 gb-4
gb-5
gb-5 gb-5