stem logo new

6IW op bedrijfsbezoek bij firma Deceuninck in Roeselare

Op maandag 12 januari regelde 6IW een bedrijfsbezoek aan Deceuninck  uit Roeselare. Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervaardigen van raam- en deurprofielen, maar het zorgt ook voor gevelbekleding, tuinafsluiting, terrassen en zelfs rolluiken. Dit alles maken ze uit PVC.
Allereerst kregen we een uurtje uitleg over de achtergrond van het bedrijf en de normen en waarden ervan. Ecologie, duurzaamheid, innovatie, design en veiligheid worden hier hoog in het vaandel gedragen. Zeker op ecologisch vlak staan ze sterk: zo hebben ze enkele jaren terug in Diksmuide een nieuwe faciliteit opgericht zuiver om PVC te recycleren.
Na deze uitleg mochten we eens een kijkje nemen achter de schermen van de testafdeling van Deceuninck. Hier worden alle nieuwe producten uitvoerig getest op wind- en waterdichtheid, alsook op breeksterkte en slijtage. Na een rondleiding en de nodige uitleg gekregen te hebben van een werknemer op deze ATC-afdeling ( Application Test Center), mochten we de productiehal van de profielen bezoeken. Deze draait 24u op 24u en 7dagen op 7. De productie wordt slechts twee maal per jaar stilgelegd omdat het anders te duur zou zijn om de productie telkens opnieuw op te starten. De profielen worden gemaakt door middel van extrusie, dit wil zeggen dat het warme PVC door een matrijs getrokken wordt en zo zijn vorm krijgt. De profielen worden dan op een lengte van 6m gezaagd en worden dan verder verhandeld om ramen en deuren van te maken, dit gebeurt door verdelers van Deceuninck. Deze verdelers moeten jaarlijks een proefstaal opsturen naar het bedrijf waar dat dan opnieuw wordt getest. 
Hierna keerden we terug naar de vergaderruimte en hadden we een gesprek met een master en een bachelor binnen het bedrijf, beiden zeer enthousiast. Zij vertelden ons over hun studiekeuze en hun functie binnen het bedrijf. Uiteraard kregen we hierna nog de kans om vragen te stellen. 
Uiteindelijk werd het tijd om terug richting Veurne te keren. Wij vonden dit een zeer leerrijk bedrijfsbezoek, zeker omdat het toch wel één van de top drie producenten van PVC bouwproducten is binnen Europa. Je krijgt niet elke dag de kans om zo’n groot bedrijf te betreden. Ook op vlak van werktevredenheid viel ons op dat alle werknemers met plezier hun werk uitvoerden, wat zeker niet gemakkelijk is binnen een bedrijf van deze omvang. Wat we zeker ook kunnen besluiten is dat je niet alleen je studierichting moet kiezen op vlak van wat je later wil worden, maar je moet ook studeren wat je graag doet. Zo zal je later automatisch binnen het bedrijf een functie bezetten die je graag doet en uitvoert. Bedankt voor het leerrijke bedrijfsbezoek!

Arne Launoy, 6IW

deceuninck 1
deceuninck 1 deceuninck 1
deceuninck 2
deceuninck 2 deceuninck 2