stem logo new

GIP 6HT

Als eindwerk heb ik een buitenbar gemaakt.

Mijn buitenbar bestaat uit drie losse delen waarvan één hoofdstuk en twee zijstukken. De delen zijn alle drie voorzien van vier zwenkwielen waardoor je de delen makkelijk kan verplaatsen. Door het gebruik van de wielen kan het concept goed worden toegepast, het idee van de losse delen komt doordat men dan de mogelijkheid heeft om de bar in verschillende posities te plaatsen: men kan bijvoorbeeld de bar zowel in een rechte lijn als in een L-vorm plaatsen.
De volledige bar is vervaardigd uit afrormosia die behandeld is met een product op waterbasis dat de kleur licht vergrijst. Dit product helpt ook tegen het werken van het hout, want dit was een van de moeilijkheden tijdens het vervaardigen van de bar. Als ik het werkstuk opnieuw zou maken zou ik opteren om mijn toogbladen te verbinden met een verstekverbinding waardoor geen kopskant meer zichtbaar zou zijn.

 

Lorenzo Depoorter

lorenzo
lorenzo lorenzo

 

 

 

Dit jaar heb ik als eindwerk een houtskeletbouw gerealiseerd. Dit kadert in een comeniusproject met twee andere landen, namelijk Italië en Noorwegen. In het begin had ik veel moeite met het concept van de GIP. Ik moest van nul starten, zonder kennis over het onderwerp, en na veel zoeken en tekeningen bestuderen lukte het om van start te gaan. Mijn GIP is verdeeld in vijf onderdelen : de bodem, wand 1 ( CLS 235 ), wand 2 ( CLS 140 ),een dak met unilin en een dak met I-liggers. De binnenkant is bekleed met OSB3 met daarvoor een leidingspouw. Er werden twee ramen geïntegreerd, een massief raam en een PVC raam. Aan de buitenkant zal er celit 3d komen met daarvoor latwerk en planchetten. Naast het construeren was er ook veel rekenwerk, waaronder de U-waarde berekenen van de wanden en de verschillende isolatietypes vergelijken. Ik vond het een moeilijke GIP, maar het was het waard. Ik heb veel bijgeleerd, en als ik het opnieuw zou moeten maken zou ik er eerder aan willen beginnen.

Matthieu Playe

matthieu
matthieu matthieu

 


Ik heb dit jaar als eindwerk een tv-meubel gemaakt. Dit bestaat uit HPL beklede lichtgewicht platen van 39mm, glazen deuren en legplanken van 5mm en LED-lichtjes. Alle verbindingen zijn gemaakt met lamello's, behalve de plint die samengesteld is met schroeven van 3,5x30. Tijdens het maken van dit kastje heb ik geleerd dat HPL een heel moeilijk materiaal is om mee te werken. Als ik het werkstuk opnieuw zou maken, zou ik zeker proberen te werken met fineer aangezien dat veel makkelijker verwerkbaar is. Het stuk zou nog verbeterd kunnen worden door de HPL fijner af te werken.

Thibault Randour

thibault
thibault thibault

 

 

Mijn eindwerk bestond dit jaar uit het maken van een tv-meubel met bijpassend houtrek. Deze kast bestaat uit een zwevend bovenblad met daaronder een corpus met laden. Dit meubel heb ik gemaakt om bij mij thuis te plaatsen. De materialen die ik hiervoor gebruikt heb zijn voornamelijk plaatmaterialen. Voor mijn corpus en bovenblad heb ik decopanel gebruikt, dit is een spaanderplaat van 39mm dik waar op beide kanten een vel eiken fineer is geplakt van 0,6mm. Voor de afboordding van mijn corpus en bovenblad heb ik decoflex gebruikt, dit is een vel fineer dat gelijmd is op papier. Dit is zeer makkelijk te verwerken. Voor mijn laden heb ik een spaanderplaat beplakt met melamine. De fronten van mijn laden heb ik ook afgeboord met decoflex, dit zorgt ervoor dat alles samen een mooi geheel vormt. Ik heb hieruit geleerd dat fineer zeer makkelijk te verwerken en te bewerken is. Als ik het werkstuk opnieuw zou maken, zou ik er niks aan veranderen, Ik ben er vrij tevreden over.

Bert Verdonck

bert
bert bert